Suriye kritik günlerden geçerken İran Dışişleri Bakanı Erakçi, Türkiye’de: Dışişleri Bakanı Fidan ile görüştü

“`html

T24 Dış Haberler

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Erakçi bir araya geldi. Önceden yapılan açıklamalarda, İran tarafından, Türkiye ile ortak endişelerin bulunduğu ve bölgedeki istikrar konusunda Türk yetkililerle uzlaşma sağlanması hedeflendiği vurgulanmıştı. Erakçi, “Geçmişte üzerlerinde mutabık kalmadığımız ve anlaştığımız konular oldu. Ancak bu kez, Suriye’nin ya da bölgenin terörist merkezine dönüşmesini önleyecek bir anlayış geliştireceğimizi umut ediyorum” şeklinde ifade etti.


Fotoğraf: AA

2018 yılında, Türkiye’nin “terör örgütü” olarak tanımladığı Heyet Tahrir eş-Şam (HTŞ) ve diğer gruplar, 27 Kasım’da Halep’in batı kırsalında Suriye ordusuna karşı bir saldırı başlatmıştı. Örgüt, Halep’in önemli bir kısmı ve İdlib genelinde üstünlük sağlamıştı.

İran Dışişleri Bakanı Esad ile de bir araya geldi

Abbas Erakçi, önceki gün Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmüş, bugün de Hakan Fidan ile Ankara’da buluştu.


Erakçi ve Esad arasındaki görüşme

Erakçi, “Ortak bir anlayış oluşturmayı ümit ediyorum”

İran haber ajansı IRNA, Erakçi’nin ziyaretinin “bölgedeki gelişmeler ve özellikle Suriye’deki durum” hakkında olacağını bildirdi. Erakçi, Türkiye ile güçlü ortak kaygıların bulunduğunu ve bölgedeki istikrar için bir uzlaşmaya varmayı umduğunu vurguladı.

Türkiye ve İran’ın geçmişteki tartışmalara rağmen birbirlerine sürekli danıştığını belirten Erakçi, “Bu sefer, Suriye’nin ya da genel olarak bölgenin teröristler için bir merkez olmasını engelleyebileceğimiz bir ortak anlayış geliştireceğimizi düşünüyorum” dedi.

Erakçi, Suriye’deki güncel gelişmeler hakkında Esad ile detaylı bir bilgi alışverişinde bulunduğunu ifade etti.

Halep’teki çatışmaların sona ermesi için neler olmalı?

Mart 2020’de Türkiye ve Rusya, İdlib’de ateşkes ilan etmiş ve birbirleriyle ortak devriyeler gerçekleştireceklerini duyurmuştu.

Alanda Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından kurulmuş pek çok gözlem noktası bulunmaktadır.

Bölgedeki silahlı gruplarla Suriye ordusu arasında yoğun çatışmalar yaşanıyor. İlk 48 saat içerisinde, bu silahlı grupların 20 kilometre kadar mesafe kat ettikleri bildiriliyor. 29 Kasım’da ise HTŞ liderliğindeki grupların Halep’e girdiği iddiaları ortaya atıldı. Britanya merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, hem silahlı gruplardan hem de Suriye ordusundan pek çok kaybın yaşandığını açıkladı. İlk iki günde 120’den fazla HTŞ militanı ve yaklaşık 20 SMO üyesinin hayatını kaybettiği, Suriye ordusunun da 60’tan fazla kayıp verdiği bildirildi.

Türkiye temkinli yaklaşırken Şam’ı işaret ediyor

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın, silahlı grupların saldırısını “Suriye’nin egemenliğinin ihlali” olarak kabul ettiğini dile getirdi. Peskov, “Biz Suriyeli yetkililerin bölgeye düzen getirmesini ve anayasal düzenin yeniden sağlanmasını destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Halep’teki çatışmalar hakkında yapılan açıklamada, “İdlib’e yönelik artan saldırıların” büyük bir endişe kaynağı olduğuna dikkat çekti. Keçeli, “Yeni ve daha büyük istikrarsızlıklara yol açılmaması ve sivil halkın zarar görmemesi için, bu konular Türkiye açısından büyük önem taşımaktadır” dedi.

Kritik M5 yolu hedef altında

Resmi kaynakların verdiği bilgilere göre, silahlı gruplar Halep ile başkent Şam arasındaki stratejik M5 karayolunun bir kısmını kontrol altına aldı. M5, Suriye’nin Ürdün sınırından başlayıp, Türkiye sınırındaki Halep’e kadar uzanan önemli bir ulaşım hattı.

İdlib vilayetini birbirine bağlayan ve 450 kilometre uzunluğundaki bu yol, ülkenin en büyük dört şehrini -Şam, Humus, Hama ve Halep- birbirine bağlıyor. Savaş öncesinde M5, Suriye’nin ekonomik açıdan kritik yollarından biriydi ve Halep’in sanayi merkezlerinden biri olarak önemli işlevler üstleniyordu.

Uzmanlar, bu otoyoldan yapılan ticaretin savaş öncesinde günlük 25 milyon dolarlık bir hacme sahip olduğunu düşünüyor. Bu yol, doğudan kuzeye Suriye’nin geri kalan kesimlerine buğday ve pamuk taşımak için de kullanılıyordu; ayrıca Ürdün, Suudi Arabistan, Türkiye ve diğer Arap ülkeleriyle yapılan ticaret de bu güzergâh üzerinden gerçekleşiyor.

Bölgedeki güç dengeleri

Suriye, Rusya ve İran, yeni saldırıların HTŞ’nin Halep’in kontrolünü tamamen ele geçirmesine yol açabileceğinden endişe duyuyor. İran Devrim Muhafızları’nın önemli komutanlarından Kioumar Pourashemi’nin Halep’teki çatışmalar sırasında hayatını kaybettiği bildirildi. Rus hava güçleri, Suriye ordusunun kritik bir akaryakıt üssü olan Han Al-Asal bölgesine yoğun hava saldırıları düzenliyor.

Şam yönetimi, Rusya tarafından eğitilmiş olan “Kaplan Kuvvetleri” olarak bilinen 25. Özel Kuvvetler Tümeni’ni bölgeye sevk etti. Ayrıca, Filistin Kudüs Tugayı’nın ve modern T-90 tanklarının da bölgede bulundurulduğu öğrenildi.

Türkiye-Suriye ilişkileri normalleşme sürecinde

Son saldırılar, Türkiye ve Suriye arasında normalleşme çabalarının hız kazandığı bir dönemde yaşandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeyi planladığını dile getirdi.

Erdoğan, Suudi Arabistan ve Azerbaycan’a yaptığı ziyaretin ardından uçakta gazetecilere, “Esad ile görüşmeyi umuyorum çünkü Türkiye ile Suriye arasındaki terör yapılarının ortadan kaldırılması gerekiyor. Suriye’de kalıcı bir barışa ulaşmak için atılacak adımlar son derece açıktır. Normalleşme süreci için Suriye tarafına el uzatmış bulunmaktayız, bu durum Suriye topraklarında barış ve huzuru getirecektir” şeklinde açıklamada bulundu.

Türkiye ve Rusya arasında sürtüşme mi var?

Kremlin’in Suriye Özel Temsilcisi Aleksander Lavrentiyev, geçtiğimiz haftalarda Rus haber ajansı Tass’a verdiği röportajda, Türkiye’ye Suriye’de “işgalci güç” nitelendirmesi yapmıştı. Rusya, yalnızca kendi ve İran güçleri dışındaki tüm askeri varlıkları “işgalci” olarak görmesine rağmen, Astana ortaklığı Moskova’nın Ankara’yı açıkça tanımlamasını engellemişti.


Kuzeybatı Suriye’de yoğun çatışmalar: Batı Halep’e ağır bombardıman

HTŞ liderliğindeki gruplar, şehir merkezine 5 kilometre kadar yaklaştı

HTŞ güdümündeki birlikler Halep’in dış mahallelerine girdi ve merkeze doğru ilerliyor; Şam-Halep karayolu da kontrol altına alındı

Rusya, Halep’i hedef alırken, HTŞ destekli gruplar YPG’nin elindeki havaalanına saldırı hazırlığında

İdlib tamamen HTŞ’nin kontrolüne girdi; hedef Hama kenti

SMO, Tel Rıfat ve Afrin bölgesinde saldırı başlatacak; PYD/DSG cepheleri de ateş altında kalacak

 

 

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir