Karaciğer Yağlanması ve Önlenmesi
Karaciğer yağlanması, sağlıksız beslenme, obezite, diyabet, kolesterol, trigliserit yüksekliği ve aşırı alkol tüketimi gibi sebeplerden dolayı karaciğer hücrelerinde yağ birikimine neden olan bir hastalıktır. Bu durum karaciğerde zamanla hasara yol açabilir.
Eğer önlem alınmazsa, bu durum ilerleyerek siroz hastalığına ve karaciğer yetmezliğine neden olabilir. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, bu hastalık hakkında farkındalık yaratmak amacıyla bir test geliştirdi. Aşağıdaki soruları yanıtlayarak yağlı karaciğer hastalığı risk seviyenizi öğrenebilirsiniz.
Prof. Dr. Meltem Ergün
Ergün, “Bu test kesin bir teşhis koymaz ancak karaciğer yağlanması riskinizi anlamanıza ve daha detaylı bir değerlendirme gerekip gerekmediğine karar vermenize yardımcı olabilir.” şeklinde konuştu. İşte sorular:
Aşağıdaki sorulara verdiğiniz cevaplara göre belirtilen puanları toplayarak, risk seviyenizi değerlendirebilirsiniz.
İŞTE SONUÇLAR
Toplam puanınızı hesaplayarak risk seviyenizi öğrenebilirsiniz:
0-4 Puan: Düşük risk
Risk düzeyiniz şu anda düşük gözüküyor. Dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivite ile sağlığınızı koruyabilirsiniz.
5-8 Puan: Orta risk
Bazı risk faktörleriniz bulunmakta. Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yaparak ve düzenli kontroller ile sağlığınızı koruyabilirsiniz.
9 ve Üzeri: Yüksek risk
Risk seviyeniz oldukça yüksek gözükmekte. En kısa sürede bir doktora başvurarak detaylı muayene yaptırmanız önerilir.
GENELLİKLE TESADÜFEN TEŞHİS EDİLİR
Karaciğer yağlanması genellikle belirti vermeden ilerleyebilir. Zamanla karın bölgesinde hafif ağrı ve sürekli yorgunluk hissi oluşturabilir veya rutin bir sağlık kontrolünde tesadüfen tespit edilebilir.
TEDAVİSİ İÇİN YAŞAM TARZI DEĞİŞİKLİĞİ GEREKİR
Karaciğer yağlanması tedavisinde ilk adım kilo vermek ve alkol tüketimini azaltmaktır. Diyet yaparak hastalık gerileme gösterebilir.
Çoğu hastada diyabet, yüksek kolesterol ve trigliserit yüksekliği saptanmaktadır. Kan şekeri seviyesinin kontrol altında olması, diyet ve ilaçlarla düzenlenmesi karaciğer yağlanmasının çözümüne yardımcı olabilir. Yüksek kolesterol durumunda da diyet ve ilaç tedavisiyle karaciğer yağlanması tedavi edilebilir.
Haftada 3-4 gün yapılan yürüyüş, yüzme gibi egzersizler ile karaciğer sağlığı düzene girebilir.